Hormon-, vækst- og pubertetsforstyrrelser
Vi undersøger og behandler børn og unge med forstyrrelser i hormonsystemet, vækst og pubertet. Barnet/den unge kommer til undersøgelse i vores ambulatorium hos speciallæger og sygeplejersker.
Ved behov behandles børn med væksthormon, kønshormoner eller pubertetsstoppende behandling.
Sådan undersøger vi
Vi kan undersøge, om der er forstyrrelser i barnets/den unges vækst, ved hjælp af forskellige tests.
Undersøgelserne varer en-fire timer, afhængigt af, hvilken test barnet/den unge skal have udført. I nogle tilfælde har vi brug for at udføre stimulationstests.
Undersøgelser med faste
Nogle undersøgelser kræver, at barnet/den unge møder på sengeafsnittet aftenen før og faster til næste morgen. Det vil sige, at barnet ikke må spise eller drikke fra aftenen før kl. 24.00. Vi kan dog give lidt vand.
Undersøgelser uden faste
Hvis barnet skal testes for tidlig pubertet eller cortisol-regulering, er der ingen forberedelse. Barnet/den unge skal ikke være fastende.
Der anlægges en lille kanyle (venflon) i en blodåre på håndryggen. Det er muligt at sætte EMLA-plastre i begge albuebøjninger en time forud for fremmøde i ambulatoriet for at forebygge smerter ved stikket. EMLA-plaster medgives fra ambulatoriet, hvis test aftale i forbindelse med kontrol. Vi kan også fremsende EMLA og pjece med info om test med posten. Alternativt kan EMLA købes i håndkøb på apoteket.
Testen foregår ved, at der gives medicin i venflon. Før og efter vi giver medicin, tager vi blodprøver fra venflon.
Blodprøverne sendes til undersøgelse på Rigshospitalet. I får svar på undersøgelsen af barnets/den unges kontaktlægen hos os inden for tre uger.