Når fødslen begynder
Veer og vandafgang
Fødslen kan begynde med veer eller at fostervandet afgår i en stor skylle eller ved langsom siven. Det er mest normalt, at fødslen begynder med veer.
Vandafgang
Inde i din livmoder ligger barnet og er omgivet af vand og fosterhinder udenom. Hvis der går hul på hinderne går fødslen i gang. Hvis vandet afgår i en stor skylle er du ikke i tvivl om, at det er fostervandet. Hvis vandet siver langsomt, kan du komme i tvivl om det er fostervand eller rigeligt udflåd, eller om du har tisset i bukserne. Hvis du er i tvivl kan du tage et bind på og se an en times tid. Mærk derefter om der er vand i bindet. Hvis vandet er gået kommer der normalt veer af sig selv i løbet af det næste døgn. Læs mere under emnet "hvornår skal vi kontakte Fødeafsnittet"
Veer
Veer er sammentrækninger af livmodermusklen. Du vil derfor føle at livmoderen bliver hård, når musklen trækker sig sammen. Sammentrækningerne føles hos de fleste som smerter, der stråler ned foran i bækkenet eller om i lænden. Smerten udløses af barnets hoved er i kontakt med bækkenet.
I begyndelsen vil veerne som oftest være uregelmæssige, men efterhånden kommer de regelmæssigt og tager til i styrke. Når veerne begynder, eller når de tager til i styrke, kan der komme en anelse slimet blod fra livmoderhalsen, kaldet tegnblødning. Dette er helt normalt.
Det er vigtigt, at du skaber de bedste betingelser for ro, hvile og tryghed, mens du venter på regelmæssige veer. Du vil kunne opleve, at sammentrækningerne forsvinder lige så pludseligt som de kom. Der kan godt gå nogle dage med opstartsveer, der går i sig selv og starter op igen. Især hvis du er førstegangsfødende. Du er altid velkommen til at ringe til os og snakke med en jordemoder, om det du oplever og få rådgivning ud fra netop din situation. Læs mere under emnet "hvornår skal vi kontakte Fødeafsnittet"
Praktisk når fødslen begynder
I jordemoderkonsultationen eller ved fødselsforberedelse har du og eventuelt din partner fået viden om, hvornår vestyrken og interval kan antyde, at du er i aktiv fødsel. På det tidspunkt, eller hvis I er i tvivl inden, er det en god idé at ringe til Fødeafsnittet og aftale, om I skal ind til undersøgelse.
Det er individuelt og afhænger blandt andet af eventuelle tidligere fødsler, og hvor tæt I bor på fødeafsnittet.
Hvis fostervandet går, eller I har mistanke om det, bør I også kontakte Fødegangen for at aftale, hvad I skal gøre. Det er uanset, hvor langt du er i graviditeten, og om du har veer eller ej.
I telefonen taler du med en jordemoder, som også kan give dig råd og vejledning, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl om fødslen. Husk din vandrejournal og medicinliste ved alle henvendelser vedrørende din graviditet og fødsel.
Det er en god idé at pakke din taske til fødslen i god tid før din termin, så den er klar, når du skal afsted til fødsel.
Vi ønsker, at I medbringer:
- Babydyne + 2 betræk til babydyne
- Ca. 5 sæt babytøj
- Stofbleer, ca. 10 stk.
- Babybleer (efter eget valg)
- Vådservietter (efter eget valg)
- Pusleunderlag (f.eks. et håndklæde)
- Sutteflasker, hvis dit barn skal flaskeernæres.
- Evt. ammepude eller anden pude/dyne til støtte
- Dyne og pude + betræk til ledsager
- Toiletsager og håndklæde til mor og ledsager, som til en weekendtur
- Tøj til mor og ledsager (f.eks. afslappet- og ammevenligt tøj, en skjorte til ledsager, som derved lettere kan have hud mod hud- kontakt med barnet og lette sko)
- Snacks efter eget behov, f.eks. frugt og chokolade
- Vi har bluetooth adgang på Fødestuerne, så I kan høre jeres egen playliste efter ønske
Nogle gange kan det gå meget hurtigt med at komme afsted til fødegangen. Står I og har glemt noget, skal vi nok hjælpe jer, til I har fået hentet jeres egne ting.
Om forplejning
Under fødslen kan den fødende få serveret en let anretning. Ved indlæggelse, før og efter fødslen, vil der blive serveret tre hovedmåltider til den indlagte. Ledsager vil blive tilbudt morgenmad.
Vi har køleskabe på alle familiestuer. Service, bestik og mulighed for at varme mad i mikroovn findes i fællesarealet ved køkkenet. Du er altid velkommen til at spørge personalet, hvis du er i tvivl. I dagstiden er der ligeledes mulighed for at benytte sygehusets kantine, og der ligger indkøbsmulighed i nærheden af sygehuset.
Kantinen på Slagelse sygehus har åbent:
Mandag – fredag kl. 07.30-15.30
Weekend og helligdage kl. 7.30-13.30
Buffeten er åben kl. 11.00-13.30
Sommerferie åbningstider fra uge 26 til og med uge 33 kl. 7.30-14.30
Feriedage (uge 7, ugen op til påske, uge 42 og mellem jul og nytår) kl. 7.30-14.30
Kantinen er lukket 24. og 31. december.
I forhold til tøj og linned anbefaler vi jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger, at dette er vasket i duftneutralt og allergivenligt vaskemiddel. Dertil finder vi det værdifuldt, at såvel I, som jeres lille nyfødte klæder jer i og omgiver jer med tøj og linned, som I kender og skal fortsætte med efter jeres indlæggelse hos os, da vi har erfaringer med, at det skaber tryghed og derved giver bedre forløb under indlæggelsen
Tak for jeres hjælp
Vi håber I kan se værdien af vores tiltag, både ift. ansvarlig brug af offentlige ressourcer, klimabevidsthed og tryghed og kendthed for jer.
Vi glæder os til at tage imod jer.
Du skal selv sørge for din transport til Fødeafsnittet, uanset tidspunktet på døgnet. Du og din partner bør derfor i god tid planlægge, hvordan dette kan arrangeres, hvis du ikke har bil.
Kun i meget særlige tilfælde kan du blive transporteret med ambulance. Det vurderer den vagthavende jordemoder på fødegangen, når du ringer.
Fødeafsnittets adresse er: Fælledvej 13, 4200 Slagelse. Hvis I parkerer på en 3 timers parkering, kan I oprette en parkeringstilladelse på standeren lige inden for indgangen ved Fælledvej 13.
Det er en god ide at sætte jer ind i parkeringsmuligheder inden selve dagen.
Sådan undersøger vi om du er i fødsel
Når du i telefonen har aftalt med en jordemoder, at det er tid til I tager ind på Fødeafsnittet, bliver I bliver modtaget på Fødeafsnittet af en jordemoder. Du vil blive tilbudt en undersøgelse, hvor vi kan vurdere, om du er i aktiv fødsel. Når du er i aktiv fødsel, har du regelmæssige veer, og din livmodermund er begyndt at åbne sig. Vi lytter til barnets hjertelyd og vurderer din fødsel ved at lave en udvendig undersøgelse på din mave, som du kender fra jordemoderkonsultationerne. Hun laver også en indvendig undersøgelse i skeden for at undersøge, hvor meget din livmodermund er åbnet, hvor langt barnet er i fødselsvejen.
I videoerne nedenfor kan I se og høre om undersøgelserne.
Sammen med jordemoderen aftaler I ud fra jeres situation, om I kan:
- Blive indlagt til fødsel og flyttes på en fødestue
- Tage hjem og afvente fødslens videre forløb.
- Blive tilbudt indlæggelse på Graviditetsafsnittet
Video: Jordemoder fortæller om begyndende fødsel
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Når vi vurderer, om du er i fødsel, får du også lavet en udvendig undersøgelse. Det er en undersøgelse, hvor jordemoder undersøger dig på maven, undersøger hvordan barnet ligger, barnets hjertelyd og vurderer dine veer.
Video: Måling af fosterets hjertekurve
Du kan ikke se videoer hvis du ikke har accepteret statistik cookies
Gode råd til dit forløb
Find gode råd om dit forløb og hvad du skal være særlig opmærksom på.
Det er vigtigt, at du ved og forstår, hvad der skal ske i dit forløb. Det gælder både i graviditeten, under fødslen og den første tid med barnet. Spørg hvis du er i tvivl om noget.
Spørg hellere en gang for meget end for lidt og vær sikker på, at du forstår svarene. Du er velkommen til at bede os om at gentage og omformulere svaret. Det er en god ide, at skrive dine spørgsmål ned, så du husker at stille dem til os.
Det er vigtigt, at du fortæller os, hvad du får af medicin. Det gælder også alternativ behandling, kosttilskud og naturprodukter, samt om du følger særlige kostråd.
Fortæl os, hvis du er allergisk overfor medicin, mad eller andet, og hvis du har særlige behov, vi skal være opmærksomme på.
Vi anbefaler, at du tager din partner eller anden pårørende med, når du skal føde. Det skaber tryghed, at du har en sammen med dig, som du kender godt og som kender dig godt.
Det er en god ide, at du ved udlevering af dit armbånd i forbindelse med indlæggelse tjekker op på, at det er det rigtige navn og personnummer, der står angivet.
Vi spørger dig også løbende om dit navn og personnummer, når du skal undersøges, behandles eller have medicin. Det gør vi for at sikre patientsikkerheden.
Fortæl os, hvis du har ondt og sig til i god tid, hvis du fornemmer, at du kan have behov for bedre lindring eller medicin mod smerter.
Det er vigtigt, at vi kender dine smerter og symptomer - også selvom det måske ikke har noget med graviditets-, fødsels- eller barselsforløbet at gøre.
Det er vigtigt, at du ved, hvad der er næste skridt i dit forløb. Vi vejleder dig og jer hele vejen gennem forløbet. Spørg os, hvis I er i tvivl.
Hvis du får eller har fået medicin under din indlæggelse, er det vigtigt, at du ved, hvad medicinen hedder, hvordan den virker, samt hvordan og hvor længe du skal tage den.
Sørg for at kende medicinens eventuelle bivirkninger og spørg, om der er særlige typer mad eller drikkevarer, der kan påvirke behandlingen negativt.
Kontakt
Adresse
Åbningstider
Besøgstider
Ring til os
Akut opkald til vagthavende jordemoder om graviditet og fødsel
Ændring af tider m.m. i Fødemodtagelsen og Fødeafsnittet. Ring til sekretær på Fødeafsnittet kl. 8-14.00 på hverdage
Tlf. 58 55 37 77Skriv til os
Opdateret torsdag den 27. jul. 2023