Forskning inden for sygepleje
Det overordnede tema er person-centret praksis, og vi undersøger komplekse interventioner.
Formålet med forskningen er at generere viden om patienter og pårørendes liv med alvorlig sygdom og deres oplevelser i forbindelse med pleje, lindring og behandling, for på den baggrund at udvikle og forbedre den kliniske sygepleje i retning af en mere personcentret praksis.
Forskningsprojekter
SMILE
I SMILE projekt har vi afprøvet støttende samtaler efter modellen Guided Egen-beslutning, som har til formål at understøtte håndtering af symptomer og livet med kræft, fordi at leve med lungekræft og modtage konkomitant kemo-strålebehandling kan være en stor udfordring. Projektet har vist at samtalerne giver mulighed for at reflektere sammen med en fagperson om at være alvorligt syg. Tryghed var et vigtigt tema for mange. Sygeplejersken blev en slags ”livline” i en livsændrende situation, og sygeplejerskernes viden og erfaringer fra andre patientforløb hjalp på bekymringer og spekulationer. Én patient fortalte ”Der er så meget man tænker på i min situation…..der er ting som sygeplejerskerne ved mere om end mig, og det er rigtig dejligt at tale med dem om det”.
Implementering af Personcentreret tilgang
Fordi, vi tror på at, det er betydningsfuldt at pleje og behandling tager udgangspunkt i den enkeltes særlige situation og at der etableres en god medmenneskelig relation til sundhedsprofessionelle, arbejder vi med aktionsforskningsprojektet ”Personcentreret praksisudvikling”. Her er patienten i centrum, når beslutninger træffes, og sundhedsvæsenets behandlings- og omsorgstilbud tilpasses patientens liv. Den personcentrerede praksis er også en model for, hvordan organisationer skaber personcentrerede kulturer. Vi kan se, at tilgangen sætter retning for den sygeplejefaglige kultur i afdelingen og påvirker den relationelle tilgang hen imod en mere personcentreret praksis. Projektet udføres i samarbejde med Hæmatologisk afdeling.
Personcentreret praksis – et meningsgivende fællesskab hvor kløften mellem uddannelse og praksis reduceres
Med en bevilling i 2023 fra MVU-fællespuljen undersøger vi sygeplejestuderendes viden om personcentreret praksis, og på baggrund af dette udvikles interventioner, der bygger bro mellem uddannelse, forskning og praksis på det præ- og postgraduate niveau med henblik på at rekruttere og fastholde studerende og sygeplejersker i faget. Projektet udføres i samarbejde med Hæmatologisk afdeling og Professionshøjskolen ABSALON.
Forskningssamarbejde
Vi har forskningssamarbejde med både lokale, nationale og internationale kollegaer, og vi er medlem af den internationale sammenslutning Person centred practice - International community of practice, som har Professor Brendan McCormack som formand.
I forbindelse med udvikling af den personcentrerede tilgang har vi i samarbejde med Syddansk Universitet og Hæmatologisk afdeling tilknyttet Professor Brendan McCormack, Head of The Susan Wakil School of Nursing and Midwifery and Dean Faculty of Medicine and Health.
Adjungeret professor i sygepleje
Professor Brendan McCormack, Head of The Susan Wakil School of Nursing and Midwifery and Dean, Faculty of Medicine and Health, er adjungeret professor i sygepleje på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet og tilknyttet Hæmatologisk afdeling og Klinisk Onkologisk afdeling & Palliativ Enhed. Her støtter han de to afdelingers arbejde med at styrke og implementere en personcentreret klinisk praksis, inden for forskning, udvikling og sygepleje.
Professor McCormack er kendt for at have udviklet teorigrundlaget for personcentreret klinisk praksis og hans nuværende forskningsarbejde fokuserer på personcentreret praksis og praksis/ledelsesudvikling. Han er internationalt meget anerkendt for sit arbejde.
Professor McCormacks tilknytning til afdelingerne udmøntes i virtuelle møder og besøg til afdelingen, med afvikling af workshops og oplæg for både klinikere og ledere.
Kontakt
Lektor Elizabeth Rosted: eros@regionsjaelland.dk
Kontakt
Opdateret fredag den 28. apr. 2023