Kunstigt knæ
Når du bliver henvist fra din egen læge, bliver henvisningen sendt til fællesvisitationen. Herfra bliver henvisningerne fordelt til sygehusene efter ventetid.
Når vi modtager din henvisning fra visitationen, indkalder vi dig til en forundersøgelse i vores ambulatorium.
I nogle tilfælde kan du blive bedt om at få foretaget yderligere undersøgelser inden din forundersøgelse. Det kan f.eks. være at få foretaget supplerende røntgenundersøgelser.
Forundersøgelse
Ved forundersøgelsen taler du med lægen om dine symptomer, og du får foretaget en fysisk undersøgelse, hvor lægen vil undersøge dit knæ.
Efter undersøgelsen aftaler du og lægen, hvad den videre behandlingsplan skal være. Det kan være smertebehandling, træning eller operation.
Hvis behandlingsplanen er træning, bliver du henvist til træning hos fysioterapien.
Hvis behandlingsplanen er operation, skal du i forbindelse med forundersøgelsen, tale med en sygeplejerske med henblik på koordinering af videre forløb.
Læs mere om forløbet i pjecen:
Indsættelse af kunstigt knæled (pdf)
Journaloptagelse
Ved journaloptagelsen taler du med lægen om bl.a din medicin og sygehistorie. Lægen lytter også på dit hjerte og dine lunger.
Derefter taler du med en sygeplejerske om bl.a dine hjemlige forhold og forberedelser inden operationen. Sygeplejersken koordinerer, at du får talt med en narkoselæge og evt. får taget blodprøver og røntgenbillede m.v.
I form inden din knæ-operation
Det er lettere at komme i gang med dine almindelige hverdagsaktiviteter og genoptræning efter din knæoperationen, hvis du forvejen har holdt dig i gang.
Når du har været til informationsmøde og fået udleveret øvelsesprogram fra fysioterapeuten, er det en god ide, at du træner efter det, indtil du skal opereres. Så kender du også til de øvelser, du skal træne med efter operationen, og det er en fordel.
Praktiske forberedelser
Der er flere forberedelser, som du kan gøre dig, inden du skal opereres. Du vil typisk være træt efter din knæoperation, og det går ofte udover ens appetit. Derfor kan det være en god ide, at fryse nogle måltider ned, som du kan varme, efter du er blevet opereret.
Derudover er det vigtigt, at du gør dig overvejelser om hvor i dit netværk, du kan få hjælp efter operationen, hvis dette bliver nødvendigt. Det kan fx være til plasterskift, indkøb, afhentning af medicin fra apoteket osv.
Faste
Når du skal opereres, skal du faste inden operationen. Sygeplejeske vil vejlede dig omkring hvornår du skal faste og tørste i forhold til din operation.
Her kan du finde fasteregler:
Modtagelse på sengeafdelingen
På operationsdagen skal du møde på afdeling 8 til den aftalte tid.
Du vil blive modtaget og klargjort til operation.
Når du er gjort klar, bliver der lidt ventetid, inden du hentes af en portør og køres til operation.
Bedøvelse i forbindelse med operationen
Der findes to muligheder for bedøvelse, når du skal opereres i knæet.
Den ene mulighed for bedøvelse er en fuld bedøvelse, hvor du sover igennem operationen.
Den anden mulighed er en rygbedøvelse. Dette er den foretrukne bedøvelsesform, fordi den er skånsom, og den aftager gradvist efter operationen, hvilket giver gode betingelser for at holde smerterne nede. I forbindelse med rygbedøvelsen kan du også få lidt beroligende, så du døser under operationen. Dette gives på operationsgangen.
"Ude af afdelingen"
Du skal forvente at være væk fra sengeafdelingen 3-5 timer. I den tid kommer du først på operationsgangen til selve operationen, og herfra videre til opvågningen, hvor du skal være, indtil du er klar til at komme tilbage til sengeafdelingen.
Retur i sengeafdelingen
Når du kommer retur til sengeafdelingen, bliver du kørt ind på den stue, du skal være på resten af indlæggelsen.
Du bliver modtaget af plejepersonalet, som bl.a. måler dit blodtryk og puls, samt tjekker din forbinding. Du vil også få tilbudt mad og drikke.
I løbet af eftermiddagen eller aftenen, vil du blive hjulpet ud af sengen og ud at gå en tur.
Inden udskrivelse
Det vil være individuelt om ud skal have foretaget undersøgelser, som f.eks blodprøve eller røntgen inden du skal udskrives.
Der er stuegang inden du tager hjem.
Når du skal hjem efter indsættelse af kunstigt knæled (pdf)
Individuel vejledning
En sygeplejerske kommer og informere dig om den videre plan for det smertestillende medicin, og hvad du skal være opmærksom på, når du kommer hjem.
Hjemtransport
Har du brug for hjemtransport og ikke kan blive hentet af en pårørende, sørger vi for bestilling af transport.
Når du er kommet hjem efter operationen, ringer vi til dig for at høre, hvordan det går.
Hvis der opstår spørgsmål relateret til din operation, er du velkommen til at kontakte os.
Du kan også læse svar på hyppigt stillede spørgsmål her:
Hyppigt stillede spørgsmål efter indsættelse af kunstigt knæled (pdf)
Kontakt
Adresse
Næstved Sygehus
Center for Planlagt Ortopædkirurgi
Ringstedgade 61
4700 Næstved
Se kort
Find vej på Næstved SygehusÅbningstider
Ring til os
Opdateret tirsdag den 30. apr. 2024