Analyse af prøver
Hvad sker der med min prøve?
På Patologiafdelingen undersøger vi celleprøver, biopsier og operationspræparater. En del prøver modtages som led i forebyggende screeningsundersøgelser indenfor eksempelvis livmoderhalskræft og som opfølgning på mammografi.
Når en prøve er modtaget i afdelingen, registreres den i vores patologisystem, sådan at den kan identificeres med CPR-nummer og rekvisitionsnummer.
Celler og væv bliver forbehandlet alt efter hvilke typer, der er tale om, og efter hvilke laboratorieanalyser, der forventes foretaget.
Som regel foretages en makroskopisk vurdering, hvor man med det blotte øje undersøger og beskriver prøven med hensyn til størrelse, generelt udseende (farve, konsistens) samt eventuelle tumorer. Der tages ofte billeder af vævet.
Forbehandlingen kan omfatte flere forskellige processer, men ofte indstøbes vævet i paraffin, sådan at det forberedes til de efterfølgende undersøgelser og til fremtidig opbevaring. Der skæres tynde snit af vævet, som farves med nogle kemikalier for at gøre celler synlige og tydeliggøre deres karakteristika.
Herefter kan vævet ses under mikroskop, hvorved cellerne kan beskrives og der kan stilles en indledende diagnose. Det vil som regel være nødvendigt med yderligere laboratorieanalyser, herunder molekylære analyser, inden afdelingen kan afgive et endeligt svar til den afdeling eller praksis, der har rekvireret undersøgelsen.
I mange tilfælde afviger Patologiafdelingens undersøgelser dog fra denne fremgangsmåde. Det kan eksempelvis være, hvis en diagnose skal stilles, mens patienten ligger på operationsbordet.
Hvad sker der efter undersøgelsen?
Når Patologiafdelingen har afsluttet sine undersøgelser vil vævet blive arkiveret, så det senere kan findes frem ved behov for yderligere undersøgelser, ved kvalitetsudvikling og til brug i forskning (også i patienters arvemateriale). Både kvalitetsudvikling og forskning er underlagt særlige godkendelsesprocedurer.
Det er Sundhedsstyrelsen, der overordnet set sætter rammerne for, hvor længe patienters vævsmateriale skal opbevares. Hvis man som patient ikke ønsker, at ens vævsmateriale anvendes til andet end behandling af én selv, så er der mulighed for at tilkendegive dette ved at tilmelde sig Vævsanvendelsesregistret. I særlige tilfælde kan patienter kræve vævsmateriale udleveret eller destrueret.
Patologiafdelingen besvarer ikke patientforespørgsler vedrørende undersøgelsesresultater. I stedet henvises til praktiserende læge, tilknyttet sygehusafdeling eller sundhed.dk.
Ved forebyggende screening for livmoderhalskræft
Patologiafdelingen står for indbydelse og gennemførsel af screening for livmoderhalskræft i hele Region Sjælland.
Læs mere om Screening for Livmoderhalskræft på Region Sjællands hjemmeside
Opdateret mandag den 28. okt. 2024