Forskningsprojekter
Forskningsprojekter
Formålet med – "A new care model for patients with complicated multimorbidity - A cluster-randomised pilot study in general practice, municipalities, and hospitals" er at afprøve en ny behandlermodel målrettet patienter med kompliceret multisygdom.
Modellen består af forlængede overblikskonsultationer på op til 30 minutter i almen praksis. Patientforløbet planlægges i samarbejde med lægen, en sygeplejekoordinator, patienten og pårørende i almen praksis. Der udarbejdes en individuel behandlingsplan der formidles elektronisk til kommunen og hospitalet. Patienten henvises så vidt muligt til rehabilitering i kommunen.
Behandlermodellen afprøves i Region Sjælland og Region Hovedstaden.
I tilgift til RCT pilot studiet udføres en kvalitativ evaluering for at undersøge hvordan den nye patientcentrerede og tværsektorielle behandlermodel for patienter med kompliceret multisygdom, og de elementer der indgår i den, modtages, opleves og anvendes af patienter og sundhedsprofessionelle i almen praksis, kommuner og hospitaler.
Samarbejdspartnere: Forskningsenden for Almen Medicin, Københavns Universitet, samt de tre andre forskningsenheder for almen medicin, & Compute, Danmarks Tekniske Universitet.
Kontakt ang. projektet:
Sanne Lykke Lundstrøm, sanlu@regionsjaelland.dk
Barbara Ann Barrett, baba@regionsjaelland.dk
Multisygdom er forbundet med øget dødelighed, lavere livskvalitet og øget brug af sundhedsydelser. Patienter med kompliceret multisygdom har ofte mange besøg i både primær- og sekundærsektor og kan opleve manglende sammenhæng i disse forløb. Prævalensen af multisygdom er stigende, hvilket betyder et øget pres på sundhedsvæsenet med behov for udvikling af mere effektive og
sammenhængende patientforløb.
På denne baggrund afprøves der i Region Hovedstaden og Region
Sjælland en ny organisatorisk model til forbedring af behandlingen af mennesker med kompleks multisygdom. Modellen har fokus på patientcentrering og sammenhæng i behandlingen på tværs af
sektorer.
Formålet er at evaluere og videreudvikle den nye organisatoriske model til behandling af mennesker med kompleks multisygdom. Evalueringen fokuserer på, hvordan modellen opleves og udmøntes blandt sundhedsprofessionelle og patienter.
Design og setting
Kvalitativ evaluering af modellen der afprøves i et cluster randomiseret pilotstudie med 14 almen praksis, to hospitaler og 5-7 kommuner. (Den kvalitative evaluering supplerer en sideløbende kvantitativ effektevaluering).
Perspektivering
Resultaterne indgår i videreudvikling af modellen med henblik på en national implementering af en ’fokuseret, helhedsorienteret og tværfaglig indsats mellem almen praksis, kommune og sygehus’
som beskrevet i den seneste overenskomst for almen praksis (OK-2022).
Kontakt ang. projektet:
Barbara Ann Barrett, baba@regionsjaelland.dk
The Cardio-relay Model for Cross-sectoral Ambulatory Treatment of Congestive Heart Disease based on Personal Health Technology
Formålet med CATCH projektet er at optimere behandling af patienter med hjertesvigt i almen praksis i samarbejde med kardiologer baseret på en ny teknologi.
Målet er at reducere udredningstid og behandlerbyrde, og nedbringe antallet af genindlæggelser. Lægepraksisser i Region Sjælland og Region Hovedstaden deltager i cluster-randomiseret studie af den nye organisatoriske model.
Samarbejdspartnere: Kardiologisk afdeling Bispebjerg-Frederiksberg hospital, Digital Health, Danmarks Tekniske Universitet, Cortrium ApS.
Du kan læse yderligere om CATCH her på Innovationsfondens hjemmeside.
Kontakt ang. projektet:
Anne Frølich, afrol@regionsjaelland.dk
Neuro-inflammation er korreleret til patientens alder og til kroniske neurologiske sygdomme og medfører øget risiko for død. Desuden relaterer tilstandene sig til forekomsten af andre kroniske sygdomme. Meget tyder at et højt fitness niveau kan reducere sygdomsfremkaldende proteiner i organismen. Projektet gennemføres i interne samarbejder på Slagelse sygehus og Syddansk Universitet.
Samarbejdspartnere: Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet, Mayo Clinic, Minnesota, USA.
Kontakt ang. projektet:
Anne Frølich, afrol@regionsjaelland.dk
Projektet er et registerprojekt, der har til formål at beskrive hvilke mønstre kroniske sygdomme ved multisygdom forekommer i. Kendskab til disse mønstre skal indgå som grundlag for forebyggelse og behandling af kroniske sygdomme og multisygdom.
Samarbejdspartnere: Compute, Danmarks Tekniske Universitet, Svetha Venkatesh, ARC Australian Laureate Fellow, Alfred Deakin Professor, Co-Director of Applied Artificial Intelligence Institute (A2I2), Deakin University
Kontakt ang. projektet:
Anne Frølich, afrol@regionsjaelland.dk
Projektet er et litteraturstudie, der har fokus på patienternes oplevelse af at indtage mange typer receptpligtig medicin. Resultaterne fra studiet viser blandt andet at gruppen af mennesker, der tager meget medicin er særlig kompleks. Desuden medfører polyfarmaci mange udfordringer for patienterne, og har ofte en negativ indflydelse på deres livskvalitet. Videnscenteret planlægger at gå videre med forskning indenfor polyfarmaci.
Samarbejdspartnere: Københavns Universitet, afdeling for almen medicin.
Kontakt ang. projektet:
Anne Frølich, afrol@regionsjaelland.dk
Projektet gennemføres i tæt samarbejde med daghospital og sengeafsnit på M2, Slagelse hospital, og har til formål at udvikle effektive patientforløb for patienter med multisygdom.
Samarbejdspartnere: Slagelse kommune, Almen praksis, Korsør.
Projektets formål er at udvikle nye matematiske modeller, som skal give en dybdegående indsigt i sygehusets patientforløb, herunder hvordan disse kan forbedres gennem bedre beslutningsregler samt fordeling af sygehusets ressourcer.
Samarbejdspartnere: Compute, Danmarks Tekniske Universitet, Danske Regioner.
Igangværende ph.d. projekter
PhD studerende: Merete Ajstrup
Vejledergruppe: Lene Kongsgaard, Overlæge, ph.d., klinisk lektor, Leder af Forskningsenhed for Multisyge, Regionshospitalet Viborg, Anne Frølich, Professor, Innovation and Research Center for Multimorbidity, Region Zealand, David Høyrup Christiansen, forskningsleder, PhD, Regionshospitalet Viborg.
PhD studerende: Cæcilie Hansen
Vejledergruppe: Ann Dorrit Guassora, Associate professor, University of Copenhagen, Anne Frølich, Professor, Innovation and Research Center for Multimorbidity, Region Zealand, Susanne Reventlow, University of Copenhagen, Professor, Christina Fogtmann Fosgerau, Associate professor, University of Copenhagen
PhD studerende: Cathrine Bell
Vejledergruppe: Peter Vedsted, Professor, Aarhus University, Anders Prior, Associate professor, Aarhus University, Anne Frølich, Professor, Innovation and Research Center for Multimorbidity, Region Zealand.
PhD studerende: Camilla Wong Smith
Vejledergruppe: Lars Kayser, Associate professor, Karen Borgnakke, Professor, University of Copenhagen, Anne Frølich, Professor, Innovation and Research Center for Multimorbidity, Region Zealand
PhD studerende: Nikolaj Holm
Vejledergruppe: Anders Stockmarr, Associate professor, Anne Frølich, Professor, Innovation and Research Center for Multimorbidity, Region Zealand, Ove Andersen, Professor, University of Copenhagen
PhD studerende: Jenny Barr
Vejledergruppe: Bodil Rasmussen, Professor, Deakin University, Lars Kayser, Associate professor, University of Copenhagen, Anne Frølich, Professor, Innovation and Research Center for Multimorbidity, Region Zealand
Centrets afsluttede ph.d. projekter
Kontakt
Adresse
Slagelse Sygehus
Videns- og Forskningscenter for Multisygdom og Kronisk Sygdom
Fælledvej 2F, St
4200 Slagelse
Se kort
Find vej på Slagelse SygehusRing til os
Anne Frølich, Professor og Centerleder
Opdateret mandag den 2. okt. 2023