Gå til indhold

Sygehuse sparer papir i lange baner

Et ambulatorie har alene sparet 24 store ruller blåt lejepapir på et år, og en række afdelinger har fulgt trop.
lejepapir

De fleste, der har været til undersøgelse på sygehuset har prøvet at ligge på et lyseblåt stykke papir, som lægen eller sygeplejersken lige ruller ud på briksen og kasserer efter brug. Men papiret er mange steder på vej i skraldespanden - for altid.

Det såkaldte lejepapir kan nemlig undværes ved mange undersøgelser, fordi det er tilstrækkeligt at spritte briksen af efter brug, som man altid gør alligevel.

Hos Ældresygdomme- og Hukommelsesklinikken på Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse er det geriatrisk sygeplejerske og grøn ambassadør, Line Anne Søholt Brandstrup, der har stået i spidsen for at nedbringe brugen af lejepapir - inspireret af et tidligere projekt i Kirurgisk Ambulatorium, hvor man fjernede lejepapiret.

Og det har været en succes. Det er nemlig lykkedes at spare 24 store ruller papir det seneste års tid.

Patienter glade for grønne tiltag

Og patienterne har ikke bemærket forandringen, fortæller Line. Men den har givet anledning til gode snakke om grønne tiltag:
- Når jeg fortæller, at vi er i gang med at spare på for eksempel lejepair eller at jeg slukker lyset når rummet ikke bruges, fortæller de, at det gør de også derhjemme, og at de syntes, at det er en god idé. Patienterne virker glade for, at vi også gør en indsats i sygehusvæsnet for at spare på ressourcerne.

Og projektet gør også Line glad:
- Jeg kan gode lide genbrug, og genanvendelse og at spare - og jeg går også op i miljøet, fortæller hun om hendes motivation til at gå i gang.

Derfor glæder det hende også, at kollegerne har taget godt imod det grønne tiltag:
- Det er virkelig en gevinst, at folk har lyst til det - og det bliver taget godt imod. Og at de kan se, at det sagtens kan lykkes. Folk spørger nysgerrigt og så længe, at jeg kan mærke, at der kommer en gejst tilbage over, at det virker, synes jeg faktisk, at det er fedt.

Seks ambulatorier er med

Siden Line gik i gang, har seks andre laboratorier fulgt trop i forbindelse med projektet Plast 3.0, som netop har fokus på at nedbringe forbruget af lejepapir på sygehusene.

Det er ikke alle undersøgelser på et sygehus, der kan klares uden lejepapir. Men mange kan. For eksempel, når patienterne har tøj på, når de undersøges. Og skal fødderne op på en skammel, beder Line dem om at tage skoene af, fremfor at bruge lejepapir.

Og Line fortsætter det grønne arbejde med at få flere afdelinger med.
- Så jeg har stadig en opgave foran mig. Der er nogle vaner, der skal brydes.

Men her stopper hun ikke. Line er nemlig i gang med et nyt projekt, hvor hun vil nedbringe brugen af de firkantede stykker man for eksempel lægger i patientens buksekant, når der for eksempel skal tages rygmarvsvæskeprøve, så patienten ikke får gul farve på tøjet.

Grønne ambassadører overalt

Og her har hun fundet ud af, at afdelingen kan bruge stykker, der er halvt så store som dem, man typisk bruger på den type undersøgelser.

Rundt omkring på NSR er flere afdelinger i gang med lignende grønne tiltag, der skal reducere plastforbruget, samt
erstatte engangs- med flergangsprodukter.

Projektet Plast 3.0 berører alle NSR sygehuses grønne ambassadører, der sammen og lokalt skal undersøge og implementere den eller de gode løsninger.

Både via undervisning og i samarbejde med både Region Sjællands Klimasekretariat, lokale klimakoordinatorer og Gate 21, der arbejder tæt sammen med sygehusene om at udvikle og afprøve grønne løsninger. I november vil Gate 21 evaluere indsatserne med de seks ambulatorier.