Vilde med vagtdeling: Vi kan alle være alle steder
fredag den 21. marts 2025

Der tales rigtigt meget om vagtdeling for tiden, fordi Regeringen og Danske regioner har aftalt, at vagtarbejde i højere grad skal fordeles, så flest mulige tager del i "ulempevagterne". Det skaber nogle steder udfordringer med, hvordan opgaven løftes og aftalen dermed bliver implementeret.
I Center for Planlagt Ortopædkirurgi på Næstved Sygehus er det ikke tilfældet. Her har medarbejderne nemlig delt vagterne siden afdelingen startede i 2011.
Afdelingen består af ambulatorium, modtageafsnit og sengeafsnit. Ingen medarbejdere har fast aften- eller nattevagt, og alle kan gå i mindst to vagter.
Alle kender patientforløbet
- Jeg synes det er en utrolig fordel, fordi alle kender patientforløbet. Og for patienterne betyder det noget, at de møder et kendt menneske, siger oversygeplejerske Birte Kristensen.
En medarbejder kan altså sagtens være i tre forskellige steder på en uge. For eksempel er man i modtageafsnittet to dage i træk. Det har medarbejderne ønsket. I sengeafsnittet er man også flere dage i træk, så man ikke skal starte forfra, hvis der er nogle komplekse patienter. Mens ambulatoriet er mere fleksibelt, da det er nye patienter, der kommer ind hver dag.
Giver patienterne tryghed
Og det er en arbejdsform som sygeplejerske Maria Vorbech Petersen er glad for - for eksempel, når hun skal følge op telefonisk:
- Du kender patienterne forløb, når du ringer til dem, og du ved, hvad de havde af problemer, mens de var her. Det synes jeg giver en meget god sammenhæng. Og patienterne har et ansigt på mig, når jeg ringer til dem. Det giver dem noget tryghed.
-Jeg tænker også, at man er mere kvalificeret i at svare på patientens spørgsmål, fordi man kender alle dele af forløbet, tilføjer Birte Kristensen.
Bedre læring til studerende
De klinisk ansvarlige, souschef og undervisere indgår også i patientplejen i de forskellige afsnit.
- Og det er også en fordel, når de skal beskrive patientforløb, lave informationsmateriale eller opdatere retningslinjer. For så ved de faktisk, hvad de skriver om, forklarer Birte Kristensen.
Vagtdelingen er også en fordel for afdelingens mange studerende, der er fordelt på de tre etager.
- Underviserne kan være sammen med de studerende omkring de opgaver, der er i for eksempel aftenvagter og vejlederne ved hvilke læringstilbud, der er, fordi de selv er vant til af være der, forklarer Birte Kristensen.
- Og der er rigtig meget læring i aftenvagterne, for det er der patienterne kommer tilbage fra operation hos os. Og der er virkelig meget at lære i den første præ-operative pleje.
Ferieplaner og fleksibilitet
Men afdelingen ser en række andre fordele ved vagtdeling. For eksempel er det lettere at få ferieplanen til at gå op, fordi der er flere, der kan rykke rundt. Det samme gælder til dagligt, hvor etagerne taler sammen både morgen og til timeout middag, for at vurdere om der er brug for at hjælpe kolleger på andre etager.
- Så vi kan også på dagen rykke rundt, hvis nogen er syge, så det giver mening. Det kan også være, at man går lidt tidligere op i sengeafsnittet, når der kommer patienter retur fra operation, hvis der er brug for hjælp, og hvis man er færdig i ambulatorier, fortæller Maria.
- Og når der er en sygemelding, er der altid nogen, der siger - så kan jeg hjælpe, tilføjer Birte Kristensen.
Ikke brug for vikarer
At alle er så fleksible betyder også, at afdelingen ikke bruger vikarer.
- Så der kommer ikke nogle nye ind som vi fra start af vagten skal sætte ind i tingene. Det er dejligt, at vi bare kan gå i gang og alle ved, hvad de skal. Det skaber et bedre sammenhold, at vi kender hinanden godt og har arbejdet sammen alle steder, fortæller Maria….
Bagsiden var vagtdeling er ifølge Birte Kristensen, at det stiller krav til den der planlægger.
- Og det tager lidt længere tid at blive lært op, hvis man skal kunne alle funktioner, forklarer hun.
Alle hjælper alle
Men her tager afdelingen altid udgangspunkt i den enkelte medarbejders erfaring ved opstart.
- Men hvis man starter i en funktion og bygger en på, så er der allerede noget fleksibilitet. Og så kan det da godt være at man spørger om nogle ting, hvis det er lang tid siden, at man har været i et sengeafsnit - men det gør alle, og vi har en kultur for, at alle spørger om hjælp og at det er helt okay.
Og er man i tvivl om, hvem man skal spørge, har alle medarbejdere forskellige ansvarsområder, så man altid ved, hvem man skal gå til med et specifikt spørgsmål.
- Det er også en hjælp, når man er mange steder. Specielt når vi laver forandringer, og der er jo altid forandringer i sundhedsvæsnet. slutter Birte Kristensen.

Fakta om ulempevagter
I Center for Planlagt Ortopædkirurgi på Næstved Sygehus er der ikke weekendvagter, men i hverdagene er der ulempevagter kl. 14-22, 15.20-23.20, 23.10-7.10 og kl. 10-18. Alle deltager i de forskellige vagter, men nogle kan efter eget ønske have flere af en type vagter end andre. Enkelte medarbejdere kan også møde senere eller gå tidligere, hvis de i en periode har behov for det, for at få privatlivet til at hænge sammen.
Læs mere om Region Sjællands fælles principper for vagtdelinger her:
Fælles principper for deling af vagtarbejde - Region Sjælland - Vi er til for dig